Наука подає руку практиці – науковці Карпатського університету і Політехніки м. Бидгощ (Польща) застосували вебкамеру для автоматизації хімічного аналізу води

Практичний підхід до аналізу води: в науковому журналі Water (випуск 17, № 12) опубліковано статтю «Calcium Determination by Complexometric Titration with Calcein Indicator Using Webcam for Endpoint Detection», в якій представлено новий підхід до визначення вмісту кальцію у воді. Методика базується на добре відомому методі комплексонометричного титрування. Новизна полягає у використанні вебкамери для фіксації кінцевої точки реакції. Такий підхід дає можливість автоматизувати процедуру титрування, оскільки типові іон-селективні електроди є мало придатними внаслідок довгого часу реакції. Цифрова обробка зображення дає можливість швидко і більш точно визначати кінцеву точку титрування. Робота виконана у співпраці Центру хімічного матеріалознавства і нанотехнологій ПНУ з Політехнічним університетом м. Бидгощ (Польща).

Запропоноване рішення є технічно простим і екологічно орієнтованим. Завдяки використанню мінімальної кількості реагентів, досягнуто високих балів у системах оцінки AGREE та ComplexMoGAPI. Запропонований підхід має вищу «зелену» оцінку порівняно зі стандартними методами аналізу.

Це дослідження демонструє успішну міжнародну наукову співпрацю та високий рівень наукових досліджень, які ведуться на базі Карпатського університету в галузі хімії, матеріалознавства та нанотехнологій.

Практичне застосування нової методики проілюстровано на аналізі пляшкової мінеральної води. Виявлено, що деякі бренди води мають відхилення вмісту кальцію від вказаного на етикетці. Аналіз місцевого бренду мінеральної води протягом року показав коливання вмісту кальцію, що, імовірно, спричинене сезонними коливаннями кількості опадів.

Читати повну статтю: https://doi.org/10.3390/w17121757

Більше інформації про роль магнію та кальцію для здоров’я людини:

https://thepaleodiet.com/the-importance-of-the-magnesium-and-calcium-relationship/

https://www.bda.uk.com/resource/calcium.html

https://foodinsight.org/what-is-calcium/