Сьогодні в історії хімії: Сванте Арреніус і рівняння Арреніуса

Сванте Арреніус народився 19 лютого 1859 року. Він відомий своїм однойменним рівнянням і припущенням (1896 рік), що рівень вуглекислого газу в атмосфері може впливати на клімат Землі.  Є автором теорії електролітичної дисоціації, а також сформулював основні положення хімічної кінетики.

Науковець отримав Нобелівську премію в 1903 році за пояснення того, як електричний струм проводиться в розчинах іонних сполук.  Як член Нобелівського комітету він був ключовою фігурою у відмові Дмитру Менделєєву в Нобелівській премії за його роботу над періодичною таблицею.  Одним словом, Менделєєв критикував роботу Арреніуса, яка отримала Нобелівську премію, тому, як стверджується, Арреніус в той час був ображений.

Незважаючи на те, що Арреніуса славлять своїми досягненнями в хімії, він також був членом правління Шведського товариства расової гігієни, організації, заснованої в 1909 році, яка займалася вивченням і просуванням євгеніки.  Через дванадцять років після заснування цього товариства шведський уряд заснував Державний інститут расової біології.

Першоджерело:

https://www.compoundchem.com/2023/02/19/arrhenius/