Мідії на сторожі чистої води

Відомо, що у  водоймах мідії та інші молюски дуже чутливі на будь-які зміни середовища їхнього проживання, а особливо на появу нових джерел забруднення. Цю властивість і вирішили використовувати польські вчені.

З недавніх пір в Польщі за чистотою води, що надходить до міського водопроводу стежать вісім молюсків до яких кріпляться спеціальні датчики. Це двостулкові молюски дрейсени, які  дуже чутливі до забруднень. Вони харчуються, фільтруючи річкову воду і вловлюючи мікроскопічний планктон. Якщо у воді знаходяться токсини, то молюски замикають стулки своєї раковини і водопостачання міста в автоматичному режимі припиняється.

Муніципальне підприємство водопостачання та каналізації Варшави підтверджує використання риби та молюсків для біомоніторингу – заради підвищення безпеки процесу очищення води.

Польські гідрологи виловлюють відповідні мідії і спочатку поміщають їх в лабораторію. Там вони приблизно два тижні акліматизуються. У цей час дослідники вимірюють, як широко вони відкривають раковини в природному стані.

За годину молюск фільтрує близько 1,5 л води, перевіряючи таким чином її якість. Після акліматизації мідії розташовують в спеціальному акваріумі, де датчики підключені до комп’ютера. Дані безперервно аналізуються в режимі реального часу. Якщо забруднення води зростає і молюски закривають свої стулки, звучить тривожний сигнал і водопостачання припиняється.

Так як з часом мідії мають здатність звикати до води, яка тестується, то живуть вони на водозабірній станції лише три місяці. Потім молюсків повертають туди, звідки їх вилучили, і наносять позначку, щоб не вибрати їх повторно.

За словами представників компанії, молюски в даний час контролюють якість води для більш, ніж 8 мільйонів чоловік в Польщі.

Польська компанія Waterworks, що стоїть за представленою технологією, стверджує, що даний метод біомоніторингу є однією з найбільш ефективних технологій для перевірки якості води. Схожий метод біомоніторингу використовується і в Міннеаполісі (США). Там зі своєю роботою успішно справляються 12 двостулкових молюсків.

Інформацію перекладено за матеріалами сайту: https://sci-hit.com/2020/06/mollyuski-na-strazhe-chistoy-vody-v-varshave.html