Алмаз Ботсвани може бути третім за величиною у світі

Алмаз, який вважається третім за величиною у світі, був виставлений на виставку у Ботсвані.

Камінь – вагою 1098 карат був показаний президенту Mokgweetsi Masisi через два тижні після того, як алмазна фірма “Дебсвана” його розкопала. Величезний камінь лише трохи легший, ніж другий за величиною алмаз у світі, який також був знайдений у Ботсвані в 2015 році.

Ботсвана – найбільший виробник алмазів у Африці.

“Це найбільший алмаз, який видобули в Дебсвані за всю його історію, яка триває понад 50 років”, – сказала Lynette Armstrong, виконуюча обов’язки директора Debswana Diamond компанії. “За попереднім аналізом це може бути третій камінь за величиною у світі”.

Debswana – спільне підприємство уряду та світового алмазного гіганта De Beers, де до 80% доходу від продажів надходить у державну скарбницю за рахунок дивідендів, роялтів та податків.

Оцінка потенційної вартості каменю ще не опублікована, але в 2017 році другий за величиною алмаз (Lesedi La Rona) був проданий за 53 млн доларів (39,5 млн фунтів). Найбільшим діамантом був алмаз Куллінана (3 106 карат), знайдений у Південній Африці в 1905 році.

Міністр корисних копалин Ботсвани Lefoko Moagi заявив, що остання знахідка сталася як ніколи вчасно для Ботсвани після того, як минулого року пандемія спричинила падіння продажів алмазів. Щойно виявлений камінь, який був знайдений на шахті Jwaneng ще не названий.

Armstrong заявила, що продовжується вирішення як продавати “рідкісний і надзвичайний камінь”: через De Beers або через державну компанію Okavango Diamond.

Діамант має довжину 73 мм, ширину 52 мм і товщину 27 мм

Інформація написана із джерела: https://www.bbc.com/news/world-africa-57506828