Місто-стіна: у Саудівській Аравії представили проєкт міста майбутнього The Line!

Саудівська Аравія відома своїми хмарочосами та архітектурою, проте жоден з попередніх проєктів не був настільки амбітним, як The Line – місто-майбутнього, представлене спадкоємним принцом і головою ради директорів компанії NEOM Мохаммедом бін Салманом.

The Line – це місто-стіна з шириною всього 200 метрів, але довжиною 170 км, яке має бути розташоване на висоті 500 метрів над рівнем моря. Місто розраховане на 9 мільйонів мешканців та має бути побудоване на площі 34 квадратних кілометри.

За задумом архітекторів, невелика ширина міста зменшить площу інфраструктури та створить небачену раніше ефективність міських функцій. Мешканці матимуть доступ до всіх важливих об’єктів в межах 5 хвилин ходьби. Подорож з одного кінця міста в інший швидкісною залізницею займе всього 20 хвилин. The Line не матиме традиційних автомобільних доріг та автомобільної інфраструктури. Закрите скляними панелями з двох боків місто цілий рік матиме власний клімат, щоб забезпечити жителям можливість насолоджуватися навколишньою природою під час піших подорожей.

The Line має на 100% працювати від відновлюваних джерел енергії та надавати пріоритет здоров’ю та добробуту людей над транспортом та інфраструктурою, як у традиційних містах.

Місто-стіна пропонує новий підхід до міського дизайну: розподіляючи міські функції по вертикалі, надаючи людям можливість пересуватися в трьох вимірах (вгору, вниз або впоперек), щоб отримати доступ до інфраструктури, — це концепція, яка називається урбанізмом нульової гравітації. На відміну від просто високих будівель, ця концепція складається з громадських парків і пішохідних зон, шкіл, будинків і робочих місць, щоб можна було рухатися без зусиль, щоб досягти всіх повсякденних потреб протягом п’яти хвилин.

The Line матиме зовнішній дзеркальний фасад, який дозволить місту злитися з природою, та футуристичний внутрішній простір. Проєкт буде розроблено командою всесвітньо відомих архітекторів та інженерів під керівництвом компанії NEOM, щоб розробити цю революційну концепцію для міста майбутнього.