Студентський проєкт розвитку Долинської та Вигодської громад

Представники Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника взяли участь у розробці, реалізації та моніторингу результатів проєкту «Створення культурно-туристичного веломаршруту «Дикий шлях» на території Долинської та Вигодської територіальних громад». Цей проєкт переміг у першому Конкурсі студентських туристичних стартапів в Івано-Франківській області і 10 грудня 2021 року було презентовано результати спільної роботи Прикарпатського університету, Долинської міської та Вигодської селищної рад.

За умовами Конкурсу розробниками проєкту є студенти закладів вищої освіти Івано-Франківщини, а проєктна ідея має бути описана й апробована у випускних роботах цих студентів. Авторами проєкту-переможця стали студенти економічного факультету спеціальності «Фінанси, банківська справа і страхування» Андрій Сікан та Юрій Гулей, які описали вищезгадану ідею у дипломних роботах ОР бакалавр. Наукове керівництво та координацію проєкту від університету здійснювала кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів, директорка Проєктно-освітнього центру «Агенти змін» ПНУ Світлана Кропельницька. До розробки проєкту, співкоординації та моніторингу його результатів долучились завідувач кафедри фінансів, доктор економічних наук Омелян Левандівський та кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів, фахівчиня АГЕНТІВ ЗМІН Тетяна Мигович.  

За словами директорки Проєктно-освітнього центру «Агенти змін» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, його реалізація є практичним аспектом втілення компетентностей наших студентів. 

«Ми впевнені, що втілення проєкту сприятиме як розвитку громад, територіями яких проходить веломаршрут, так і залученню молодих активних людей до вирішення наявних проблем. Ми дуже сподіваємося, що це тільки початок нового туристичного шляху, який буде сприяти розвитку туризму у цьому регіоні», – зазначила Світлана Кропельницька.

«Сьогодні на території Долинської та Вигодської територіальних громад недостатньо промаркованих веломаршрутів, місцеві жителі не надто активні до активного способу відпочинку, туристи використовують територію громад як транзитну, майже не зупиняючись тут надовго. На тлі цього і виникла ідея проєкту «Дикий шлях», – кажуть його автори Андрій Сікан та Юрій Гулей, які прагнуть змін, і разом із кафедрою фінансів допомагали розробляти, подавати на конкурс та впроваджувати його в життя.  

Загалом проєкт «Створення культурно-туристичного веломаршруту «Дикий Шлях» на території Долинської та Вигодської територіальної громади» передбачає облаштування туристичних зупинок, встановлення туристично-інформаційних вказівників, на яких позначено цікаві місця для туристів на цій території. Кожна туристична зупинка містить як туристичні атракції, так і природні та історичні об’єкти.

Так, наприклад, одна із зупинок знаходиться в самому центрі міста Долини поблизу цікавого Долинського краєзнавчого музею Тетяни і Омеляна Антоновичів «Бойківщина». Серед матеріалів експозиції музею є реконструкція бойківської хати — типової бойківської оселі; писанки, вишиті кольоровими нитками; колекція ляльок та сакральні пам’ятки XVI—XVIII століть.  

Починаючись із Долини, веломаршрут пролягає через Малу Тур’ю, Криву, Грабів до музею Івана Франка у Лолині. Звідти велотуристи через Максимівку, Шевченкове, Пациків, Вигоду та Новоселицю, знову повертаються до Долини. Протяжність маршруту Долина-Грабів-Лолин – 19,6 кілометрів.  

Долинська та Вигодська громада має багато туристичних цікавинок, які поки не користуються великою популярністю, кажуть в Долинській міській раді. Так, заступник міського голови Долини Віктор Громиш звернув увагу на те, що проєкт є актуальним в контексті сучасного розвитку Долинської ТГ. А начальниця відділу інвестицій і туризму Долинської міської ради Наталія Диндин та провідна спеціалістка цього ж відділу Олена Немец розповіли про цікаві ідеї для транскордонних проєктів.

Зокрема, йдеться про перспективи облаштування інтерактивного музею на місці старого млина в Гошеві, і ще однієї цікавої локації у Долині – на Замковій горі. Крім того, веломаршрут прокладено таким чином, що він перетинається із цікавим пішим маршрутом, який починається у селі Грабів. 
«Це пішохідний маршрут, «Екологічна стежка» до каменів Колибач. Довжина стежки близько п’яти кілометрів. Подорожуючи цією стежкою, ми зустрічаємо по дорозі п’ять каменів-пісковиків. На фініші нас якраз чекає цей цікавий камінь Колибач. На камені зображені петрогліфи. Це друга така знахідка в Україні. Ще одна така знахідка є поблизу Мелітополя у селищі Мирне на Кам’яній могилі», – зазначила начальниця відділу інвестицій і туризму Долинської міської ради Наталія Диндин.  
Варто зазначити, що весь комплекс каменів – особливо Колибач, Воронячий дзюбок, Стіна, Дякова скриня і об’єкт Хоромищі – досліджують науковці Карпатської історико-етнологічної і археологічної експедиції Прикарпатського національного університету під керівництвом професора Миколи Кугутяка з 2018 року. 
Під час презентації результатів проєкту також обговорили перспективи співпраці Прикарпатського університету із місцевими громадами в інших напрямках. Так, фахівчиня з питань м’яких/соціальних проєктів АГЕНТІВ ЗМІН, доцентка кафедри фінансів, кандидатка економічних наук Тетяна Мигович зосередила свою увагу, зокрема, на освітній співпраці зі спільнотою викладачів та студентів. За її словами, часто креативні ідеї виникають у молоді під час написання наукових і дипломних робіт, проходження навчальної практики. А завідувач кафедри фінансів Прикарпатського університету Омелян Левандівський акцентував увагу на тому, що на перспективу громада може розвивати також аграрний туризм, екотуризм. Однак, зазначив Омелян Левандівський, важливо звернути увагу на рекламу та промоцію. Їх відсутність – одна з проблем, що заважає потенційним туристам відвідувати регіони Прикарпаття та розвивати тут туристичні напрямки.  
Довідково. Проєкт «Створення культурно-туристичного веломаршруту «Дикий шлях» на території Долинської та Вигодської територіальних громад», переміг у першому Конкурсі студентських туристичних стартапів, оголошеному Івано-Франківською ОДА. Фінансування проєкту взяло на себе Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської обласної державної адміністрації, а його координацією опікувалися та сприяли його втіленню Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Долинська міська та Вигодська селищна ради.