Сітка з діоксидом титану для збору та очистки води з туману!

Дротова сітка, вкрита наночастинками, зібрала воду з туману та очистила її від забруднення токсичними речовинами, як-от дизельним паливом. Діоксид титану у складі наночастинок під впливом сонячного випромінювання зруйнував шкідливі сполуки, завдяки чому сконденсована на сітці вода стала придатною для споживання. Технологія допоможе забезпечити питною водою мешканців засушливих, але туманних регіонів. Про розробку швейцарських вчених розповідає видання New Atlas, а стаття науковців опублікована у Nature Sustainability.

Як сітка очищує воду?

У таких регіонах як Перу, Чилі і Болівія, де регулярно міста накривають щільні тумани, мешканці пристосувалися збирати з них воду — невелика сітка чи шмат тканини розміром у всього один квадратний метр, на яку конденсуються краплі води, здатна накопичити до 70 літрів води на день. Утім, зазвичай така вода непридатна до споживання через атмосферне забруднення повітря, особливо поблизу великих міст.

Розв’язання проблеми знайшли науковці зі Швейцарської вищої технічної школи Цюріха. Вони створили сітку з металевого дроту, яку покрили шаром полімеру і діоксиду титану. Полімер допомагає краплям води з туману конденсуватися, а діоксид титану очищує їх, руйнуючи молекули органічних речовин під впливом ультрафіолетового випромінювання. Випробовуючи сітку у штучному тумані, вчені очистили зібрану воду на 94 відсотки, позбувшись частинок дизельного палива та токсичної речовини бісфенолу-А. За словами розробників, сітці достатньо всього пів години побути на сонці, аби діоксид титану активувався на наступні 24 години, що дозволить використовувати сітку і у затінених регіонах.

Першоджерело: https://nauka.ua/news/sitka-z-dioksidom-titanu-zibrala-z-tumanu-vodu-ta-ochistila-yiyi