Найдорожчі речовини у світі

 

Ікра іранської білуги: 2,66 долари США за грам

Може здатися дивним, що яйця риб є одними з найвідоміших і найдорожчих у світі продуктів, але гурмани стверджують, що кращого смаку немає. Ікра білуги є найдорожчою в порівнянні з іншими, її вартість дорівнює 2,66 доларів за грам. Ікра даної риби утворюється впродовж 10 років, і зважаючи на те, що риба надзвичайно рідко зустрічається в природі, ціна її є відповідною.

Шафран: близько 4 доларів за грам

Одним з найдорожчих продуктів у світі також є ароматний шафран. Ця запашна спеція – квітуча рослина, яка використовується по-різному: в якості барвника, приправ, а також як природний засіб для боротьби з найрізноманітнішими захворюваннями, в тому числі й депресією. Тонкий смак та лікувальні властивості роблять шафран однією з найбільш затребуваних продуктів на планеті, вартість якої становить 1 830 доларів за фунт (якщо шафран вищої якості) або 4 долари за грам, за даними оптового продавця Golden Saffron.

Шоколад To’ak: до 6 доларів за грам

Шоколад To’ak – найдорожчий шоколад у світі, його виготовляє компанія в Еквадорі, яка використовує витримку в бочках, подібну до тієї, яку застосовують виробники віскі. Плитка найкращого шоколаду To’ak (50 грам) може коштувати 300 доларів, що складає 6 доларів за грам. У центрі шоколаду розміщена рідкісна реліквія какао-бобів Nacional, яка пройшла перевірку ДНК. Дорогі солодкі ласощі містять 77% чистого какао з Еквадору, який дозрівав протягом трьох років.

Крем de la Mer: 6 доларів за грам

Крем de la Mer – це антивіковий «чудодійний» крем,  вартістю 180 доларів (30 г) і, відповідно, 6 доларів за грам. Крем de la Mer відомий завдяки зменшенню зморшок, є найвідомішим зволожуючим кремом у світі. До списку продуктів включають водорості, природні морські та рослинні олії, екстракт вапна та воскоподібні розріджувачі. В даний час виробництво належить косметичній компанії Estée Lauder.

Італійські білі трюфелі: 7,40 доларів за грам

Трюфелі будь-якого сорту, як відомо, дорогий продукт харчування, але хіт-парад очолюють надзвичайно рідкісні італійські білі трюфелі. За даними цін на Truffle.farm, їх вартість – 222 долари за 30 г, що становить приблизно 7,40 доларів за грам.

Платина: 25 доларів за грам

Платина – це метал, який є дуже затребуваним для ювелірних виробів, але також має безліч інших застосувань. Його можна використовувати в наукових дослідженнях, а також застосовують в протиракових препаратах. Насправді, метал настільки рідкісний, що вся добута платина може вміститись у  кімнаті невеликого розміру. Це робить її більш рідкісною в порівнянні із золотом. Однак багато дорогоцінних металів втратили цінність в результаті пандемії коронавірусу, тому з лютого по березень вартість платини впала на 40% (за даними Reuters), а станом на 28 квітня ціна дорівнювала 25 доларам США за грам.

Іридій: 50,80 доларів за грам

Іридій є побічним продуктом виробництва нікелю та міді і являє собою щільний, сріблясто-білий метал. Це найбільш стійкий до корозії метал на планеті і, зазвичай, використовується як затверджувач для платинових сплавів. Ви знайдете його при виробництві підшипників, компасів, у виготовленні тиглів при дуже високих температурах. Причина, по якій він настільки дорогий (50,80 доларів за грам) полягає в тому, що іридій – один з найрідкісніших елементів, що знаходяться в земній корі.

Золото: 55 доларів за грам

Золото – це не тільки блискучий метал, який застосовується в ювелірних виробах. Його можна використовувати в електропровідності або навіть їсти у вигляді золотих листків. Метал залишається однією з найдорожчих речовин на землі. Під час кризи, наприклад пандемії коронавірусу, аналітики швидко зрозуміли що станеться з ціною на дорогоцінний метал. Та на відміну від інших металів, ціна на золото фактично зросла. Його вартість становила 55 доларів за грам (станом на 28 квітня). За даними Bullion By Post ціна за останній рік збільшилась на 38,19%.

Паладій: 64,48 $ за грам

Цей сріблясто-білий метал є одним з найрідкісніших металів у світі і, як правило, користується великим попитом, оскільки він є ключовим компонентом каталітичних нейтралізаторів, які містяться в вихлопах автомобілів. Понад 80% паладію застосовується саме для автомобілів. Метал також використовується в ювелірних виробах, де його іноді називають «білим золотом». З лютого по березень 2020 р. його вартість впала на 45%, за даними Reuters, а поточна ціна становить 64,48 доларів США за грам.

Родій: 241$ за грам

Ще одним рідкісним металом виступає родій, який в даний час є найдорожчим у світі. Подібно до паладію, цей сріблясто-білий і твердий, корозійно-стійкий метал, в основному використовується при виробництві каталітичних нейтралізаторів в автомобілях. Попит на застосування родію в автомобільній промисловості за останній рік впав внаслідок пандемії, але його ціна все ще є дуже високою –  грам родію становить 241 долар.

Чай Da Hong Pao: 1400 доларів за грам

Неможливо, щоб чашка чаю коштувала сотні доларів, проте чай Da Hong Pao, який постачається з провінції Фуцзянь в Китаї в 28 разів дорожчий за золото (в середньому 1400 доларів за грам). Іноді може коштувати навіть більше: у 2002 році колекціонер придбав лише 20 грамів Da Hong за шокуючі 28 000 доларів!

Отрута коралової змії: 4000 доларів за грам

Однією з найдорожчих речовин також є отрута коралових змій, котра характеризується своїми противірусними та антибактеріальними властивостям. Її ціна становить 4000 доларів за грам. Коралові змії мають другу найсильнішу отруту серед усіх змій, після чорної мамби, і впізнаються завдяки своїм яскравим кольорам.

Плутоній: 4000 доларів за грам

Якщо Ви думаєте побудувати ядерний реактор – плутоній – ключовий реагент без якого не обійтися. Приблизно 4000 доларів за грам – це справді дорога речовина. Радіоактивний хімічний плутоній сьогодні є лише у незначній кількості урану, що робить його рідкісною речовиною.

Бенітоїт: 21 265 доларів за грам

Дорогоцінний камінь Бенітоїт синій – одна з найрідкісніших речовин, відомих людині. Даний камінь утворюється на пізніх стадіях охолодження гідротермічно зміненого серпентиніту. Бенітоїти знаходяться в окрузі Сан-Беніто в Каліфорнії і є одними з найбільш вражаючих і блискучих самоцвітів на планеті.

Тритій: 30000 доларів за грам

Тритій – це ізотоп водню, який є радіоактивним за своєю природою і може утворюватися природним чином у верхніх шарах атмосфери від скупчення газів і космічних променів. Особливістю тритію є його люмінесцентне світіння. Навряд чи Вам коли-небудь знадобиться тритій, адже ціна одного грама дорожча за автомобіль – 30 000 доларів.

Червоний берил: 50 000 доларів за грам

Червоний берил є одним з найрідкісніших у світі дорогоцінних каменів. На кожні 150 000 алмазів, які мають самоцвіт, знайдено один червоний бериловий кристал. За даними компанії GemSelect, один карат червоного берилу може коштувати до 10 000 доларів, а коштовний камінь має ціну 50 000 доларів за грам. Його можна знайти у незначній кількості лише у двох місцях світу: в штаті Юта та Нью-Мексико.

Grandidierite: 129 500 доларів за грам

За даними журналу ювелірної промисловості National Jeweller, дорогоцінний камінь Grandidierite, виставлений у галереї Віленського в Нью-Йорку, вагою 4,96 карат (майже один грам), коштував 129 500 доларів США у 2019 році. Рідкісний камінь був виявлений в 1902 році на Мадагаскарі. Прозорі грандідеритові камені – одні з найбільш дорогоцінних каменів, які можна знайти в природі.

Чисті однокаратні діаманти: 134 750 доларів за грам

Діаманти – найкращі друзі дівчат! Ціна на діамант сильно залежить від його якості та огранювання, тому чистий однокаратний  діамант може коштувати до 26 950 доларів, що приблизно відповідає 134 750 доларам за грам.

Червоні діаманти: 5 мільйонів доларів за грам

Ми вже згадували про діаманти, однак важливо зазначити, що саме червоні є найрідкіснішими каменями на планеті і можуть коштувати в районі 1 мільйона доларів за карат (0,2 грама). Людством знайдено менше 30 червоних діамантів, більшість з яких важать менше половини карата. Найбільший із червоних діамантів мав 5,11 карат, і був проданий за 8 мільйонів доларів у 2011 році.

Каліфорній 252: 27 мільйонів доларів за грам

Каліфорній 252 – це спеціальний ізотоп, який використовується для пошуку шарів води та нафти в нафтових свердловинах. Цей синтетичний радіоактивний елемент має період напіврозпаду 2,645 років і виробляється ядерними реакторами. Хімічна речовина була вперше виготовлена ​​в 1950 році в Берклі в Каліфорнії, і на сьогоднішній день її вартість становить 27 мільйонів доларів за грам.

Антиматерія: 23,6 мільярда доларів за грам

Коли справа доходить до пошуку найдорожчої речовини, відомої людині, то все вказує на антиматерію. Ще в 1999 році вчені NASA заявляли, що виготовлення граму антигідрогену буде коштувати 62 трильйони доларів, але в наші дні ціна наближається до 23,6 мільярди доларів за грам. Вважається, що в наступні роки ця особлива речовина буде сприяти міжгалактичним космічним подорожам, але наразі це залишається у сфері наукової фантастики.

Підготувала Іванна Лапчук, студентка 4 курсу спеціальності 102 Хімія.

Джерело: https://www.lovemoney.com/gallerylist/82191/most-valuable-substances-gold-truffle-diamond-saffron