Титан, фосфати, ванадій: у Норвегії виявили найбільше у світі родовище

Проста бізнес-ідея швейцарця Міхаеля Вурмсера призвела до одного з наймасштабніших відкриттів останніх років у сфері видобутку корисних копалин, яка навіть викликала інтерес Євросоюзу та Китаю. Фірма Вурмсера, посилаючись на результати геологічних розвідок незалежних компаній, стверджує, що виявила найбільше в світі родовище подібного роду: обсяги запасів лише фосфатної руди становлять, за оцінками, не менше 70-80 мільярдів тонн.

Вурмсер і партнери у 2018 році заснували у Великобританії фірму Norge Mining, зібрали капітал приватних інвесторів зі Швейцарії та Німеччини та почали збір геологічних проб у ділянці комуни Ейгерсунн на південному заході Норвегії.

Геологічна розвідка на замовлення компанії Norge Mining

Окрім фосфатів, у пробах були виявлені в значній кількості два інших мінерали: ванадій та титан. Ванадій – кандидат на звання “металу майбутнього”. Уже сьогодні частина видобутого ванадію йде на виробництво акумуляторів. Ванадієві акумулятори значно більш високопродуктивні, ніж поширені літій-іонні акумулятори: вони швидше заряджаються, мають суттєво довший життєвий цикл і краще піддаються переробці. Титан відіграє важливу роль у сталеливарній промисловості, фосфати необхідні для виробництва добрив.

Аналіз проб титану, фосфатів та ванадію з норвезького родовища

Початкові електромагнітні розвідувальні роботи, проведені 2019 року, дозволили припустити, що родовище сягає лише глибини 300-400 метрів. Подальші буріння і лабораторні аналізи показали, що мінералізація руди, тобто наявність у ній цінних корисних копалин, сягає глибини не менш ніж 2200 метрів. Однак у Norge Mining сподіваються, що в підсумку копалини можна буде видобувати і на глибині 4500 метрів. Ще 2012 року NGU оцінювало загальну вартість родовища в 30 мільярдів доларів – виходячи з припущення, що корисні копалини розташовані на глибині не більше 100 метрів.

На даний момент Norge Mining володіє, за власними даними, 46 ліцензіями на розробку родовищ на загальній території близько 420 квадратних кілометрів. Це як чотири Парижі, порівнює Вурмсер. Норвезьке родовище, таким чином, стане найбільшим у світі, випередивши Марокко (близько 50 мільярдів тонн) та Китай (понад три мільярди тонн). До цього ще варто додати близько 3,5 мільярда тонн руди, з якої можна добути, за попередніми розрахунками, 2,45 мільйона тонн ванадію.

Незалежна геологічна розвідка підтвердила оцінки запасів копалин у Норвегії

Фосфати, ванадій та титан Євросоюз імпортує з Китаю (понад 60 %), Росії (20 %), решту – з Казахстану, Марокко та інших країн Африки. Попит на ці три мінерали, як вважають, лише зростатиме. Потреби ванадію, наприклад, збільшаться на 58 відсотків до 2030 року. Про це свідчать прогнози берлінського інституту EIT RawMaterials, створеного з ініціативи ЄС.

Підготувала матеріал Іванна Лапчук, студентка 4 курсу спеціальності 102 Хімія.

Більш детальна інформація знаходиться за посиланням: https://www.dw.com/uk/tytan-fosfaty-vanadii-u-norvehii-vyiavyly-naibilshe-v-sviti-rodovyshche/a-56362464?maca=ukr-Facebook-dw&fbclid=IwAR1Iu7-Ki6HE2XGRWt5CpltBsAEDMKttHH8eDiTHnWztm2TiWoLmGDeqfy4