Революційний захист від вірусів

Вчені Естонії нещодавно запустили стартап Respiray, який представляє собою новітні пристрої, що застосовуються замість захисних масок. Автори запевняють, що такий пристрій є альтернативою в час пандемії.

Respiray – це високотехнологічний УФ-очищувач повітря, який дезінфікує його, не закриває обличчя і не обмежує дихання.  Його вміст досить простий: футляр, що одягається на шию, прозора маска і вмонтований акумулятор. Дія respiray розпочинається з  надходження повітря у нижню частину пристрою. Об’єм повітря спочатку проходить через впускний фільтр, який фільтрує пил і більші частинки. Потім повітря проходить через світлодіодний модуль UV-C, який інактивує понад 99% альфа-вірусів (до яких також відносять COVID-19) та бактерій. Об’єм повітря надходить від верхньої частини пристрою до обличчя людини. Respiray забезпечує максимальний потік очищеного повітря з кількістю 55 літрів на хвилину. Це в 3-4 рази більше від кількості повітря, яке людина вдихає в стані спокою.

Дезінфектор має 8-годинний час автономної роботи, який захищає протягом всього дня і ідеально підходить для тих, хто весь час працює в соціумі, де комунікація та міміка є ключовою частиною праці (викладачі, торгові та офісні працівники, лікарі та інший персонал).

“Людина може легко дихати, а інші люди можуть бачити міміку користувача”, – називає один із основних плюсів даної розробки співзасновник Respiray – Роберт Арус.

Ціна пристрою становить 279 євро, спеціальна пропозиція – 229 євро на попереднє замовлення до 31 березня 2021 року.  Дезінфектор має дві прикріплені маски для обличчя різних розмірів для додаткового захисту. «Щитки для обличчя слід застосовувати під час ходьби серед інших людей, де часто порушують правила соціальної дистанції. В комплект входять дві маски для обличчя з різними розмірами», – розповідає співзасновник.

«Респірей дає фантастичний приклад того, як співпраця між інженерами, вченими, дизайнерами та підприємцями дає креативні рішення для складних питань, – висловлює свою думку Індрек Рейманд, заступник Генерального секретаря Міністерства освіти та досліджень Естонії, – не існує чарівної палички проти вірусу, але низка зусиль у сукупності сприяє виходу з пандемії».

Джерела інформації: https://respiray.com/

https://arcticstartup.com/respiray-gets-funding-launches-virus-killing-wearable/

Підготувала Лапчук Іванна, студентка 4 курсу спеціальності 102 Хімія.