В Центрі матеріалознавства і нанотехнологій відбувся науковий семінар за участю закордонних вчених

     7 травня 2021 року на базі навчально-наукового центру хімічного матеріалознавства і нанотехнологій відбувся науковий семінар на тему: «The determination of laureth sulfate (SLES) in detergents by titrimetric method», організований спільно з кафедрою хімії.
     Запрошеними доповідачами виступили др. Дорота ЗЮЛКОВСЬКА (факультет хімічної технології та інженерії, Природничо-технологічний університет м. Бидгощ, Республіка Польща) та др. Ірина СИРОТИНСЬКА (кафедра біологічної та медичної хімії, Івано-Франківський національний медичний університет, Україна). Учасниками семінару виступили працівники Центру, викладачі кафедри хімії, аспіранти та студенти спеціальності 102 Хімія.
     Др. Дорота Зюлковська презентувала інформацію про факультет хімічної технології та інженерії Природничо-технологічного університету (м. Бидгощ, Республіка Польща), в структурі якого є 7 факультетів. Охарактеризувала напрямки наукової діяльності факультету (хімія та технологія матеріалів і біоматеріалів; промисловий хімічний аналіз; екологічний аналіз; харчові технології), проінформувала про наявні лабораторії університету, які оснащенні сучасним лабораторним обладнанням. Др.Зюлковська зазначила, що багаторічна співпраця із професором кафедри хімії Шийчуком О.В. та доцентом кафедри хімії Татарчук Т.Р. є досить плідною, і підтверджується численними спільними публікаціями у міжнародних журналах.
     Ще одним доповідачем семінару виступила випускниця аспірантури кафедри хімії, к.х.н., доцентка кафедри біологічної та медичної хімії Івано-Франківського національного медичного університету Др. Ірина Сиротинська. Вона зробила доповідь про важливість визначення сурфактантів у миючих засобах, які є основним джерелом гігієни, але у високих дозах можуть бути шкідливими для здоров’я людей, насамперед для шкіри. Як об’єкти досліджень, др.Ірина Сиротинська використовувала аніонні сурфактанти, що утворюють комплекси з барвниками та катіонними полімерами, і їх можна виявити при аналізі. Своє дослідження Ірина проводила спільно із др.Зюлковською та проф.Шийчуком на базі лабораторій Природничо-технологічного університету. Для ідентифікації полімерів, як зазначила др. Ірина Сиротинська, застосовували спектрофотометрію, потенціометричне титрування та колоїдне титрування. Останній метод в даний час є найкращим, тому що дозволяє визначати дуже малі концентрації полімеру. Реєстрацію даних вперше проведено із застосуванням спеціально створеного програмного забезпечення, яке дозволило автоматизувати процес колоїдного титрування. Продемонстровано результати досліджень різних миючих засобів та шампунів. У всіх зразках науковці виявили вміст лауретсульфату (SLES) в межах до 5,5 % . Як правило, кількість SLES у миючих засобах не повинна перевищувати 15 %. Також було зазначено, що дитячі миючі засоби не містили SLES і є більш безпечними у використанні.
     Доповіді викликали позитивні відгуки в учасників семінару, було чимало запитань щодо деталей методики аналізу, перспективних шляхів її використання для інших речовин. Учасники обговорили можливості подальшої співпраці.
     Керівник наукового семінару доц. Татарчук Т.Р. зазначила, що такі зустрічі є надзвичайно важливими для зміцнення існуючої співпраці та започаткування нових напрямків наукових досліджень між науковцями Прикарпатського університету та Природничо-технологічного університету м. Бидгощі. Участь у таких семінарах дозволяє молодим науковцям (аспірантам, студентам) набути нових знань, отримати нову інформацію про перспективні дослідження світового рівня та долучитися до роботи в команді досвідчених науковців.