Штучний інтелект допомагає при написанні анотації та назви статті

Заголовок та  анотація є ключовими частинами статті, але писати їх не просто. Hilde van Zeeland, головний прикладний лінгвіст у Writefull, ділиться своїми порадами написання.

 Заголовок та анотація повинні залучати, інформувати та сприяти відкриттю статті. Проте написання цих перших частин статті може бути справжньою боротьбою. Щоб дізнатися, як саме написати хороший заголовок та анотацію корисно використовувати опубліковані статті як приклади.  У Writefull використовують підхід, який пропонує мовний зворотний зв’язок: застосовуються великі дані (big data) та штучний інтелект (ШІ) до наукових робіт, щоб виділити «правильний», найпоширеніший спосіб написання.

«У двох нещодавніх експериментах ми застосували саме такий підхід.  Використовуючи набір даних із 250 000 робіт Hindawi, ми аналізували структуру тез і створили віджет, який автоматично пропонує заголовки».

Автоматичний генератор заголовків

Коли справа доходить до написання заголовка, вирішення питання назви часто є чи не найбільшим випробуванням, адже потрібна правильні слова і  структура.

Якщо Ви хочете, щоб Ваш заголовок містив лише один елемент (наприклад, тему або метод статті), Ви можете спростити його структуру.  Наприклад: “Роль білка CCN3 у імунних захворюваннях”.  Однак, можливо, Ви захочете поєднати елементи.  У цьому випадку дотримуйтесь наступних порад:

  • Будьте лаконічними.  Виберіть лише ті елементи, які мають значення, і використовуйте якомога менше слів. Прислівники та прикметники зазвичай не використовуються.
  • Будьте інформативними.  Виберіть ті елементи, які є ключовими для вашого дослідження та покращують доступність Вашої статті.

Щоб полегшити написання хорошого заголовка, автори розробили інструмент, який автоматично пише заголовок на основі анотації статті.  Віджет використовує модель, яку вони навчили аналізувати набори заголовків та анотацій Hindawi.  Опрацювавши ці приклади, модель надає відповідний заголовок для будь-якої нової анотації.

 Назви, які він створює, охоплюють найважливішу інформацію із статті та відповідають усталеній структурі.  Наприклад, використовуючи анотацію статті про вміст металів в озерній рибі, можна отримати такі заголовки:

  • Аналіз вмісту Fe, Cu, Cd, Cr та Pb у рибі з трьох озер, що знаходяться поруч із промисловими відходами в Індонезії
  • Вміст важких металів у рибі з трьох озер, близьких до захоронення промислових відходів
  • Вплив забруднення важкими металами на здоров’я риб з трьох озер, розташованих поруч з промисловими відходами

 Ви можете спробувати підібрати заголовок самостійно за посиланням: https://x.writefull.com/title-generator/index.html.

 Структура та мова анотацій

Тези важко написати через те, що вони повинні бути повними та інформативними, але при цьому стислими.

Перше питання – що включити?  Щоб прийняти рішення щодо цього, уявіть, як Ви пояснюєте своє дослідження однолітку.  Йому було б цікаво дізнатись:

  • Що Ви вивчали (тема);
  • Чому Ви це вивчали (питання чи вирішена проблема);
  • Як Ви це зробили (використані методи);
  • Що Ви отримали в результаті (лише ключові висновки!);
  • Чому ці висновки важливі (додатки чи майбутні дослідження).

 З цією інформацією Ваш колега дізнається чи є важливою для нього ця стаття.  Ось чому анотація, як правило, охоплює вище зазначені моменти: разом вони містять міні-резюме статті.

«Визначившись зі змістом анотації, Ви можете розпочати його структурування та написання.  Щоб допомогти Вам у цій частині, нещодавно ми вирішили дослідити, якої структури анотацій зазвичай дотримуються автори, та які слова використовують. Ми взяли анотації Hindawi та витягли з них найчастіші фрази з чотирьох слів.  Далі ми розділили анотацію на чотири частини та підрахували, як часто ці часті фрази трапляються».

Виявилось, що тези дотримуються чіткої моделі.  Перша частина представляє тему та мету дослідження, при чому мета цього дослідження є найчастішою фразою.  У середній частині зазвичай представлені методи, аналіз та результати.  В останній частині обговорюється важливість результатів та внесок у дослідження, а найчастішими фразами є:

За матеріалами сайту:

https://www.hindawi.com/post/writing-title-and-abstract-get-help-ai-and-big-data/?utm_source=MarketingCloud&utm_medium=email&utm_content=KD_Authors_Monthly+Newsletter_AWA_23+Jun+2021&utm_campaign=HDW_MRKT_GBL_SUB_EMIL_OWN_AUTH_HIND_X2_10199&utm_term=full+blog+post&email_uid=8e2da7a51b1e103f42a9763cf6948e8b995ffe5d39e7cdf7333e1f54e649c7dd&subscriber_uid=0035A00003Qr3VOQAZ&utm_source=sfmc&utm_term=full+blog+post&utm_content=35048&utm_id=a27d4146-e3e6-43b0-bb29-33d5e1d7b6f5&sfmc_activityid=b29741e3-fc68-43d8-b97b-7bb33181bc53&utm_medium=email

Інформацію підготувала Іванна ЛАПЧУК (студентка 4 курсу спеціальності 102 Хімія)