Нобелівська премія з економіки

11 жовтня у Стокгольмі оголосили переможців Вища міжнародної наукової нагороди з економіки за 2021 рік. Нагороду вручено канадському вченому Девіду Карду та американцям Джошуа Ангрісту і Гвідо Імбенсу

Девід Кард (Каліфорнійський університет у Берклі) отримав премію “за емпіричний внесок в економіку праці”, а Джошуа Ангріст (Кембріджський університет) та Гвідо Імбенс (Стенфордський університет) – за “методологічний внесок в аналіз причинно-наслідкових зв’язків”.

У Нобелівському комітеті зазначили, що цьогорічні лауреати надали нові погляди на ринок праці і показали, які висновки про причину і наслідки можуть бути зроблені з природніх експериментів. Їхній підхід поширився на інші області і спричинив революцію в емпіричних дослідженнях.

За допомогою природніх експериментів Девід Кард проаналізував вплив мінімальної заробітної плати, імміграції й освіти на ринок праці. У Шведській королівській академії наук зазначили, що дослідження Карда у 1990-ті роки кинули виклик загальноприйнятим уявленням, що призвело до нового аналізу і додатковим відкриттям.

“Результати показали, що підвищення мінімальної заробітної плати не обов’язково веде до скорочення кількості робочих місць. Ми тепер знаємо, що доходи людей, які народилися у країні, можуть виграти від нової імміграції, у той час як люди, що раніше іммігрували, ризикують постраждати. Ми також усвідомили, що ресурси у школах набагато важливіші для майбутнього успіху учнів на ринку праці, ніж вважалося раніше”, – йдеться на сайті Нобелівської премії.

“Економічна” Нобелівська премія називається премією пам’яті Альфреда Нобеля, її було засновано у 1968 році Банком Швеції і присуджується з 1969 року. 

За матеріалами сайту: https://pnk.tv/article/nobelivska_premiia_2021_vruchena_imena_peremozhtsiv_u_shesty_naukovykh_nominatsiiakh_1019059