Забруднення річок медичними препаратами становить глобальну загрозу для довкілля — The Guardian

Згідно з найповнішим дослідженням на сьогодні, забруднення фармацевтичними препаратами річок по всьому світу становить «глобальну загрозу для навколишнього середовища та здоров’я людей», повідомляє The Guardian.

Відомо, що фармацевтичні препарати та інші біологічно активні сполуки, які використовуються людьми, завдають шкоди дикій природі, а антибіотики в навколишньому середовищі підвищують ризик стійкості до ліків, що є однією з найбільших загроз для людства.

Вчені виміряли концентрацію 61 активного фармацевтичного інгредієнта (AФI) на більш ніж на 1000 ділянках уздовж 258 річок у 104 країнах, охоплюючи всі континенти. Незабрудненими залишилися лише два місця – Ісландія та село у Венесуелі, де корінне населення не використовує сучасні ліки.

Найбільш часто виявленими АФІ стали протиепілептичний препарат карбамазепін, який важко розщеплюється, ліки від діабету метформін та кофеїн. Усі три були знайдені щонайменше на половині досліджених об’єктів. Антибіотики були виявлені в небезпечній кількості на кожній п’ятій ділянці, тоді як багато місць мали принаймні один AФI такого рівня накопичення, який вважається шкідливим для дикої природи й спричиняє згубні ефекти, зокрема фемінізацію риб.

АФІ потрапляють у річки після вживання людьми й худобою та виводяться в каналізаційну систему або безпосередньо в навколишнє середовище, хоча деякі також можуть зливатися фармацевтичними фабриками.

До гарячих точок з дуже високим рівнем AФI належать Лахор в Пакистані, Ла-Пас в Болівії та Аддіс-Абеба в Ефіопії. Мадрид в Іспанії потрапив у десятку місць з найвищою кумулятивною концентрацією, а Глазго, Велика Британія, і Даллас, США, увійшли до двадцятки.

«ВООЗ, ООН та інші організації кажуть, що стійкість до протимікробних препаратів є найбільшою загрозою для людства, це стане наступною пандемією. У 19% усіх місць, які ми дослідили, концентрація антибіотиків перевищувала очікувані рівні стимулювання у бактерій розвитку резистентності», – сказав науковець Йоркського університету у Великій Британії та очільник дослідження Джон Вілкінсон.

Дослідження, опубліковане в січні, виявило, що 5 мільйонів людей померли в 2019 році від бактеріальних інфекцій, стійких до антибіотиків. Регіони, які зазнали найбільше шкоди від резистентності до таких препаратів, мають найгірші показники забруднення лікарськими засобами. Це породжує припущення про взаємозв’язок між забрудненням річок та підвищенням стійкості інфекцій. В одному з регіонів Бангладешу рівень антибіотика метронідазолу в 300 разів перевищував безпечну межу, імовірно, через витоки з фармацевтичного виробництва.

Уже доведено, що забруднення лікарськими засобами завдає шкоди дикій природі: від антидепресантів, які притуплюють у шпаків відчуття голоду, до протизаплідних препаратів, що зменшують популяцію риб. 

«Якби я був рибою, що живе в одній із цих річок, я б зараз дуже хвилювався. Однак рівень забруднення водойм не достатній, щоб нашкодити людям, які в них плавають», — зазначив Вілкінсон.

Дослідження, опубліковане в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, є найбільшим на сьогодні й відображає вплив 470 мільйонів людей на забруднення річок. Науковці прийшли до висновку, що фармацевтичне забруднення становить глобальну загрозу для навколишнього середовища та здоров’я людей.

Раніше майже всі вимірювання проводилися в Західній Європі та Північній Америці, але останнє дослідження показало, що забруднення фармацевтичними препаратами часто набагато вище в інших місцях. Робота включала аналіз 36 країн, у яких вперше була виміряна кількість АФІ, зокрема це держави Африки та Південної Америки.

Серед препаратів, виявлених на всіх континентах, окрім Антарктиди, було знайдено антидепресанти циталопрам і венлафаксин, антигістамінні препарати цетиризин і фексофенадин, антибіотик триметоприм та анестетик лідокаїн. Річка Кай Так у Гонконзі мала 34 різних AФI, виявлених на одній ділянці, що є найбільшою зареєстрованою кількістю.

«Екологічні ризики цілком можуть бути більшими, ніж передбачалося для окремих АФІ через токсикологічні взаємодії цих сумішей», — стверджують дослідники. 

Наразі у світі застосовують понад 2 500 фармацевтичних препаратів, але сучасні технології дозволяють провести аналіз лише 50-100 з одного зразка, тому науковці зосередилися на найбільш часто використовуваних.

Найвища концентрація ліків була виявлена в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, включаючи Індію та Нігерію. Дослідники вважають, що це може бути пов’язано з тим, що люди в таких державах мають достатній дохід, аби купувати фармацевтику, але живуть у місцях, де відсутня якісна система каналізації, яка б видаляла залишки небезпечних речовин.

Дослідження не включало вимірювання кількості незаконних наркотиків, таких як кокаїн і MDMA, які були виявлені в річках на рівнях, шкідливих для дикої природи, хоча майбутній аналіз зразків може зробити це.

Вчені сподіваються, що дослідження допоможе зосередити увагу на зусиллях з очищення від фармацевтичних препаратів та на регіонах, які піддаються найбільшому ризику. 

«Ми знаємо, що підключення до якісної каналізації та очищення стічних вод є ключем до мінімізації, якщо не усунення, фармацевтичних концентрацій. Однак це надзвичайно дорого, оскільки задіяна велика інфраструктура», – зазначає  Джон Вілкінсон.

За словами вченого, більш обережне використання ліків — це ще один спосіб зменшити забруднення, зокрема антибіотиками, які в багатьох країнах відпускаються дешево без рецептів і широко вживаються без потреби, наприклад, для лікування застуди.

 «Фармацевтичні препарати майже повсюдно наявні в річках світу. Дослідження демонструє, що досить великий набір лікувальних препаратів перевищує «безпечні рівні» й часто на значних ділянках. Бактерії не поважають національні кордони, тому, якщо нова стійка бактерія з’явиться на одному боці нашої планети, незабаром це стане небезпекою для всіх», — сказав професор Університету Гетеборга, Швеція, Йоакім Ларссон, який не брав участі в дослідженні.

Дослідники прагнуть збільшити кількість охоплених країн, оскільки пандемія COVID-19 наразі призупинила їх дослідження. Науковці також розширюють список ліків, показники яких вивчають, і сподіваються розпочати оцінку сезонних змін рівня забруднення річок.

Вчені з Університету Інсубрії заявили, що єдині квіткові рослини Антарктиди, луговик антарктичний і перлинниця антарктична, швидко розширюють свій ареал у відповідь на антропогенні зміни клімату. 

Спостереження, проведені на острові Сигню, показали, що з 1960 років ці рослини почали зустрічатися набагато частіше і колонізували нові території, повідомляє N+1.

Першоджерело: https://zn.ua/ukr/WORLD/zabrudnennja-richok-medichnimi-preparatami-stanovit-hlobalnu-zahrozu-dlja-dovkillja-the-guardian.html