Зростають сумніви щодо величезного відкриття Туреччиною рідкісноземельних металів!

Туреччина оголосила про друге у світі за величиною родовище рідкісноземельних металів, необхідних для виробництва електромобілів і вітрових турбін.

Туреччина вже видобуває літій, а рідкісні землі можуть стати її наступною великою інвестицією

Поки Європа намагається відмовитися від російської енергії, Туреччина, вирішує іншу критичну проблему — майже повну залежність від Китаю, що стосується рідкісноземельних елементів для забезпечення переходу на чисту енергію.

Цього місяця уряд Анкари оголосив про відкриття величезного родовища рідкоземельних елементів, які після обробки можуть бути використані для виробництва електромобілів, вітрових турбін і сонячних панелей.

Після буріння, яке тривало більше десяти років, турецькі геологи підрахували, що територія поблизу північно-західного міста Ескішехір містить приблизно 694 мільйони тонн рідкоземельних металів, поступаючись лише 800 мільйонам тонн Китаю.

Рідкісноземельні елементи насправді не такі вже й рідкісні, але вони пов’язані з іншими металами, тому їх очищення є складним процесом. Мінерали часто потрапляють у магніти, які використовують у комерційних і військових технологіях.

Туреччина залишається в захваті від якості родовища

У той час як Туреччина вважає, що її нового родовища достатньо, щоб задовольнити світові потреби протягом 1000 років, відсутність ясності щодо класу або якості металевих елементів змусила багатьох аналітиків задуматися.

«Якщо вони заявляють про таке велике родовище, то пробурили б багато і знали б, який там вміст», — сказав Крістофер Екклстоун, керівник і стратег гірничодобувної галузі британського дослідницького дому Hallgarten & Company.

Девід Мерріман, директор з дослідження рідкісних земель у міжнародній консалтинговій фірмі Wood Mackensie, сказав, що турецьке родовище, ймовірно, містить рідкоземельні елементи лантан і сировина, яка «наразі перебуває у значному надлишку», а не є «найрідкіснішим типом, який користується попитом для використання у високоякісній промисловості».

Британський геолог Кетрін Гуденаф нещодавно розповіла журналу Wired, що турецьке родовище, ймовірно, становитиме близько 14 мільйонів тонн рідкоземельних оксидів, що становить менше третини передбачуваних ресурсів Китаю.

Bayan Obo в Китаї є найбільшим у світі родовищем рідкісних металів

Домінування Китаю загрожує безпеці ЄС і США

Зараз Китай постачає приблизно чотири п’ятих рідкоземельних металів у світі та відповідає за близько 98% імпорту рідкоземельних матеріалів до Європейського Союзу — приблизно 16 000 тонн на рік.

Найбільші оператори в ланцюжку постачання Китаю належать державі та значні субсидії, завдяки чому вартість матеріалів азійського виробництва приблизно на третину нижча, ніж їхні європейські еквіваленти.

Монополія Китаю викликала занепокоєння в Брюсселі, Берліні та Вашингтоні, що рідкоземельні елементи можуть бути використані Пекіном як важіль впливу в торгових і геополітичних суперечках. У 2010 році Китай заборонив експорт металів до Японії.

Цього тижня міністр фінансів США Джанет Єллен заявила, що Вашингтон прагне зменшити свою «надмірну залежність» від китайських рідкісноземельних металів, звинувативши Пекін у використанні «примусу для тиску на ряд країн, поведінку яких вони не схвалювали».

Два роки тому ЄС створив Європейський альянс із сировини, щоб заохотити країни-члени диверсифікувати джерела первинної сировини, включаючи рідкоземельні метали, з третіх країн. Зусилля щодо зміцнення регіональних ланцюгів постачання активізуються після збоїв, спричинених пандемією COVID-19.

Туреччині потрібен економічний підйом

Якщо депозит настільки цінний, як стверджує Анкара, він дасть президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану додаткові важелі впливу на своїх союзників по НАТО та допоможе підняти турецьку економіку, яка з 2018 року коливається від однієї валютної кризи до іншої.

Однак, це не перший випадок, коли одне з проголошень Ердогана сприймається скептично. Два роки тому Анкара оголосила про величезне відкриття природного газу в Чорному морі, яке, за словами турецького лідера, зменшить величезні витрати країни на імпорт енергії.

Аналітики сумніваються, що запаси, близько 320 мільярдів кубічних метрів (11,3 трильйонів кубічних футів), будуть такими великими, як передбачалося спочатку, чи газове родовище буде введено в експлуатацію до 2023 року, як було обіцяно.

Стратегічне значення для Заходу таке, що багато інших потенційних рідкісноземельних проєктів останніми роками перевищили свій потенціал, намагаючись підвищити інтерес інвесторів.

Екселстоун зазначив, що під час останнього буму рідкоземельних металів десять років тому «багато з відкритих великих родовищ були занадто низькими, тому вони залишилися в землі».

Мерріман сказав, що Wood Mackensie наразі відстежує близько 150 рідкісноземельних проєктів у всьому світі, які знаходяться на стадії видобутку. З них 100 знаходяться на стадії доопрацювання.

Зараз у Європі є лише одне підприємство з обробки рідкоземельних металів в Естонії та дуже обмежена кількість виробників металів, найбільшим з яких є німецька фірма Vacuumschmelze.

Проте ринок швидко змінюється, і протягом десятиліття Китай може не мати такої ж хватки, передбачив Екклстоун.

«Китай уже втратив перевагу у важких рідкісноземельних металах, які складають майже половину з 17 рідкоземельних металів, тепер він змушений їх імпортувати», — сказав він.

Тим часом найбільша в країні шахта з рідкоземельних металів Баян Обо у Внутрішній Монголії може мати проблеми з виробництвом на сьогоднішньому рівні.

Мерріман сказав, що незважаючи на зусилля США, Великобританії та Австралії збільшити свої інвестиції в рідкоземельні матеріали, домінування Китаю, ймовірно, залишиться, тому що він налагодив видобуток, обробку та виробництво рідкоземельних продуктів, таких як магніти.

«Якщо ви подивитеся на магнітні елементи, вам потрібно перетворити необроблену землю на метал, потім на магнітні сплави, а потім на готові магніти. Існує величезна кількість точок у ланцюзі поставок, які потрібно підтримувати на цьому шляху, і є все ще дуже обмежені потужності за межами Китаю”, – сказав Мерріман.

Першоджерело: https://www.dw.com/en/doubts-grow-over-turkeys-huge-discovery-of-rare-earths/a-62607675