Опубліковано черговий огляд в Springer book!

Нещодавно в Springer book (Springer Proceedings in Physics)  опубліковано черговий огляд за темою «Iron oxide nanomaterials for bacterial inactivation and biomedical applications».  Авторами розділу книги виступили директорка Навчально-наукового центру хімічного матеріалознавства та нанотехнологій, доцентка кафедри хімії Тетяна ТАТАРЧУК, студент медичного коледжу Ягеллонського університету (Республіка Польща) Остап ОЛЬХОВИЙ, провідна фахівчиня Центру Іванна ЛАПЧУК та професор кафедри математичного і функціонального аналізу Роман ДМИТРИШИН.

В огляді висвітлено використання магнітних наноматеріалів у медицині та фармакології, що дозволяє вирішувати актуальні проблеми, пов’язані з діагностикою та лікуванням різноманітних захворювань, у тому числі онкологічних. Особливу увагу присвячено антибактеріальним властивостям, що проявляють оксиди заліза. Представлено різні методи синтезу наночастинок оксидів та їх вплив на біоцидні властивості. Розглянуто основні ймовірні механізми інактивації бактерій, зокрема генерації АФК, а також пошкодження мембран, ДНК, білків та ліпідів. В результаті виявлено, що оксиди заліза є потенційними наноматеріалами для біомедичних і промислових застосувань.

T. Tatarchuk, O. Olkhovyy, I. Lapchuk, R. Dmytryshyn, Iron oxide nanomaterials for bacterial inactivation and biomedical applications, In: Fesenko O., Yatsenko L. (eds) Nanooptics and Photonics, Nanochemistry and Nanobiotechnology, and Their Applications. NANO 2021. Springer Proceedings in Physics, Vol. 280. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-031-18104-7_15