Нобелівська премія-2023: оголосили лауреатів з фізики!

Науковцям вдалося виміряти украй чутливий квантовий стан, який раніше був недоступний для прямого спостереження

Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з фізики у 2023 році. Ними стали Пʼєр Августіні, Ференц Краус та Анн Лʼює.

Їх нагородили «за експериментальні методи генерації аттосекундних імпульсів світла для вивчення динаміки електронів у речовині».

Науковцям вдалося виміряти в лабораторних умовах украй чутливий квантовий стан за допомогою спеціальної апаратури. Раніше він був  недоступний для прямого спостереження.

«Їм вдалося вивчити, проконтролювати і порахувати частки, що можна порівняти з дресируванням без дотику», — розповіли у комітеті.

Зазначають, що відкриття вчених можна застосовувати у вивченні внутрішніх процесів матерії, зокрема руху електронів. Це доже допомогти у радіоелектроніці та медичному діагностуванні. 

«Наприклад, аттосекундні імпульси можна використовувати для штовхання молекул, які випромінюють вимірюваний сигнал. Сигнал від молекул має особливу структуру, тип відбитка пальця, який показує, що це за молекула», — пояснюють у комітеті.

Нагадаємо, що 2 жовтня у Стокгольмі (Швеція) та Осло (Норвегія) стартував Нобелівський тиждень, під час якого стануть відомі лауреати цієї престижної премії за 2023 рік. Першою присуджується премія з медицини та фізіології, яку оголосили напередодні. Її отримали вчені Каталін Каріко та Дрю Вайсман, які допомогли створити вакцини від COVID-19.

Першоджерело: https://chas.news/news/nobelivska-premiya-2023-ogolosili-laureativ-z-fiziki