«Залізні» равлики

У 2001 році експедиція вчених з коледжу Вільгельма і Марії (штат Віргінія, США) вирушила досліджувати чорні курці (гідротермальні джерела, які викидають високомінералізовану гарячу воду) на Аравійсько-Індійському хребті в Індійському океані. Вчені знайшли багато нових видів равликів поблизу чорних курців, але найцікавішим з них був «залізний» равлик Crysomallon squamiferum.

Нога тварини вкрита особливими пластинками (склеритами), які містять залізо. Мушля равлика розділена на три шари. Внутрішній (перламутровий) шар складається з арагоніту, який зустрічається в мушлях інших молюсків та в екзоскелетах коралів. Середній шар, найтовстіший з двох, органічний. А зовнішній шар мушлі, як і склерити, складається з сульфідів заліза.

Сьогодні невідомо жодної іншої тварини, екзоскелет або скелет якої складався б із сульфіду заліза.

Рідкість сульфідів заліза як біологічного матеріалу в природі вчені пояснюють його нестабільністю. Однак поблизу гідротермальних джерел, де мешкає равлик Crysomallon squamiferum, це не так, адже тутешні води завжди багаті на мінерали. Цікаво, що вміст сульфідів заліза в мушлі равлика Crysomallon squamiferum дозволяє йому залишатись неушкодженим після атаки хижаків, таких як краби. Останні можуть стискати міцну мушлю протягом декількох днів, але вона все одно залишиться цілою.

Одне з досліджень Chrysomallon squamiferum було частково профінансовано Збройними силами США . Молюск привернув їх увагу завдяки унікальній будові раковини, яка забезпечує високий механічний захист – високий опір зламу, вигину і розтягування, ефективне гасіння ударів і стійкість до розтріскування. Ці особливості становлять великий технологічний інтерес в цілому ряді сфер цивільного і військового застосування. Найбільш перспективним вважається використання результатів цих досліджень в розробці нового прототипу броні для бронежилетів і шоломів, для легкових автомобілів, вантажівок та військових потреб.

Джерела:

https://www.nsf.gov/news/news_summ.jsp?cntn_id=116243

https://eco-live.com.ua/content/blogs/zalizniy-ravlik

Підготувала Лапчук Іванна, студентка 4 курсу спеціальності 102 Хімія.