Природні “радіоактивні” продукти харчування

Чи знаєте Ви, що кожного дня споживаєте радіоактивну їжу? Технічно всі продукти є трохи радіоактивними, оскільки містять елементи С, Н та К. Поширеність у природі кожного з цих елементів характеризується наявністю їх радіоактивних ізотопів. Однак деякі продукти харчування є більш радіоактивними в порівнянні з іншими. Представляємо до Вашої уваги список 10-ти радіоактивних продуктів харчування та кількість радіації, яку Ви отримуєте від них:

Звичайні радіоактивні продукти містять ізотопи калію-40, радій або радон. Калій-40 піддається β-розпаду, тоді як радій і радон випромінюють альфа- і гамма-частинки. Цікавим фактом є те, що в 70-кілограмовій людині міститься близько 170 грамів калію, з яких 0,0164 г – це калій-40.
Їжа отримує свою дозу радіоактивності, якщо вона знаходиться близько до ядерних випробувань або місць ядерної аварії. Наприклад, декілька продуктів харчування містили радіацію, більшу за межі законодавчих норм Японії після аварії на Фукусімі. Особливо проблемними продуктами є риба та інші морепродукти з Тихого океану, водорості (норі), пагони бамбука, гриби, чай та молочні продукти. Станція моніторингу радіоактивності громадян Йокогами вимірює радіоактивність, щоб допомогти людям визначити чи безпечно вживати їжу даної місцевості. Подібним чином продовжує контролюватися рівень радіації в посівах та худобі в зоні відчуження Чорнобиля та навколо нього.

Чому деякі продукти харчування є радіоактивними?

Продукти, зазвичай, отримують свої радіоізотопи з грунту. Усі ґрунти та добрива містять невелику кількість радіоактивного калію. Бразильські горіхи та інші продукти, що містять радій або радон, поглинають елементи через свою кореневу систему з ґрунту та води. Радіоактивність продуктів харчування, спричинена внаслідок нещасних випадків, є більшою проблемою, оскільки радіоізотопи поглинаються рослинами і тваринами, а також можуть утворювати пил на їх поверхнях.

Чи небезпечна радіоактивна їжа?

Усі харчові продукти, в яких є певний вміст калію, містять також і його ізотопи (калій-40). Це просто факт життя і не привід для занепокоєння.  Продукти, радіоактивні радієм чи радоном, можуть становити більший ризик для здоров’я порівнянні з калієм. Але ці радіоізотопи зустрічаються в природі лише в незначній кількості, і знову ж таки, не виявляють сильної загрози.

Відомо, що деякі радіоізотопи зберігаються роками. Наприклад, період піврозпаду тритію, цезію-137 та стронцію-90 становить 12,3 роки, 30 років та 29 років відповідно. Період піврозпаду урану-238 становить 4,5 мільярда років.

Опромінення

Опромінена їжа не є радіоактивною. Опромінення працює шляхом застосування іонізуючого випромінювання, використання рентгенівських променів, електронного пучка або гамма-променів кобальту-60 або цезію-137. Іонізуюче випромінювання розриває хімічні зв’язки, вбиваючи шкідників та хвороботворні мікроорганізми. На відміну від радіоактивних продуктів, опромінена їжа не містить радіоактивних ізотопів і не контактує з ними безпосередньо. В основному, така їжа не є радіоактивною точно так само, як людина не є радіоактивною після рентгенографії зубів. Іонізуюче випромінювання дійсно взаємодіє з клітинами їжі, але помітно не змінює його смаку, текстури, зовнішнього вигляду чи харчової цінності.

Джерело інформації: https://sciencenotes.org/10-most-radioactive-foods/?fbclid=IwAR0WPTGxNFelFOar_RBYwMmSa1ATK51_hm2UmhDAfn4dGaKrVe19F0l-WsY

Підготувала Лапчук Іванна, студентка 4 курсу спеціальності 102 Хімія.