Вийшла з друку монографія, присвячена дослідженням антимікробних поверхонь

Вийшла з друку монографія «БІОЦИДНІ ПОВЕРХНІ: інженерія, механізм дії та застосування», авторами якої є студентка 1 курсу ОР магістр спеціальності 102 Хімія Іванна ЛАПЧУК, професор кафедри хімії Олександр ШИЙЧУК та директорка Центру, доцентка кафедри хімії Тетяна ТАТАРЧУК. Монографія представляє новітні результати досліджень антимікробних поверхонь, які в сучасних умовах мають потенційне застосування для зменшення поширення бактерій та вірусів. Автори висвітлили основні види матеріалів, які володіють антимікробними властивостями, механізми антимікробної дії біоцидних металічних поверхонь, області їх застосувань у біомедицині. Також проаналізовано антибактеріальні метали та сплави, представлено методи оцінки їх біоцидної активності. В підручнику звернено  увагу на  антимікробні властивості фотокаталітичних поверхонь (на основі ТіО2 та ZnO), а також охарактеризовано бактерицидні властивості магнітних наночастинок на основі оксидів заліза, які виявляють здатність генерувати активні форми кисню та впливати на життєздатність мікробів.

Монографія опублікована в рамках наукового проєкту «Інженерія металоксидних каталізаторів з функцією регулювання активності для гідроксорадикальної дезінфекції води» (МОН України, № 0121U109476, керівник проєкту Тетяна Татарчук).

Актуальна в даний час та інформативна монографія призначена для науковців, викладачів та студентів закладів вищої освіти для планування наукових досліджень. Із монографією можна познайомитися у науковій бібліотеці Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника.

Бібліографічний опис:

Лапчук І. В., Шийчук О. В., Татарчук Т. Р. Біоцидні поверхні: інженерія, механізм дії та застосування : монографія. Івано-Франківськ: Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, 2021. – 258 с. – ISBN 978-966-640-512-1