Рік в хімії: найбільші хімічні досягнення 2021 року

У 2020 році новини науки представляли питання про COVID і розробку вакцин. 2021 рік практично не відрізнявся від попереднього, але крім вірусу, з яким ми зараз надто знайомі, було багато інших новин, пов’язаних із хімією.

        1. Розробка антивірусних засобів проти COVID-19

Безсумнівною історією успіху 2021 року стало винайдення вакцин. Розробка та випробування антивірусних засобів проти COVID-19 тривали досить швидко. Значною подією була історія з Молнупіравіром, противірусною таблеткою, яку спочатку називали потужною зброєю проти хвороби. Хоча повні дані випробувань показали нижчу ефективність молнупіравіру. Інший препарат Paxlovid нещодавно був схвалений у США і показав 89% ефективність у пацієнтів із ризиком серйозних захворювань. Проте виробництво достатньої кількості Paxlovid для задоволення попиту, ймовірно, стане проблемою.

2. Обмеження високофторованих сполук

Занепокоєння щодо використання пер- та поліфторалкільних речовин (зазвичай званих PFAS) зростають протягом останніх кількох років, особливо щодо їх потенційної токсичності та стійкості в навколишньому середовищі. Їх міцні зв’язки вуглець-фтор протистоять руйнуванню багатьма способами. У липні американський штат Maine став першим урядом, який заборонив використання PFAS там, де є альтернативи. ЄС також зробив кроки до потенційних обмежень у майбутньому.

3. Асиметричний органокаталіз отримав Нобелівську премію з хімії

Нобелівську премію з хімії присудили Бенджаміну Лісту та Девіду Макміллану за розробку асиметричного органокаталізу, який використовує органічні сполуки для створення дзеркальних молекул.

4. Використання свинцевого палива остаточно припинено у всьому світі

Етилований бензин, винайдений у 1921 році, був остаточно припинений через 100 років. Його продаж деякий час заборонено в багатьох країнах: у липні Алжир став останньою країною у світі, яка припинила продаж етилованого бензину. Проте присутність  етилованого бензину ще деякий час буде з нами.  Дослідження, проведене в червні цього року показало, що в Лондоні вміст свинцю в повітрі все ще має високий рівень через 22 роки після того, як етилований бензин був заборонений у Великобританії.

5. Заява про амінний каталіз спростована

На початку року в хімічному світі було опубліковано дослідження, в якому стверджувалося, що реакція утворення С-С зв’язків може бути каталізована сполукою аміну, а не звичайним дорогим паладієвим каталізатором. Однак до кінця року заяви було остаточно спростовано. Спостережувана каталітична активність фактично зумовлена не аміном, а випадковим створенням комплексу паладію під час одержання аміну.

6. Прогноз білкових структур

AlphaFold, інструмент штучного інтелекту, вироблений DeepMind (є частиною тієї ж компанії, що й Google), цього року створив прогнозовані білкові структури для майже 20 000 білків, вироблених людським організмом. Білки утворюються з амінокислот, і хоча визначити послідовність амінокислот відносно просто, передбачити, як результуючий білковий ланцюг влаштується в тривимірному просторі набагато складніше. Структури були доступні безкоштовно в Інтернеті і можуть дати уявлення про функцію білка, а також запропонувати потенційні нові цілі для розробки ліків.

7. Схвалена перша вакцина від малярії

У жовтні Всесвітня організація охорони здоров’я схвалила першу вакцину від малярії у дітей. Крім того, що це перша вакцина від малярії, це також перша вакцина, схвалена проти будь-якого паразитарного захворювання. Ефективність вакцини є скромною – вона вимагає чотирьох доз і запобігає 30% тяжких випадків малярії у дітей віком до 5 років – але за оцінками вона може запобігти смерті 23 000 дітей щороку.

8. Науковці створюють металеву воду

Капнувши рідкий натрієво-калієвий сплав у вакуумну камеру, що містить невелику кількість водяної пари, науковці змогли спостерігати металеву воду, яка утворюється, коли електрони зі сплаву втягуються у воду. Раніше вважалося, що існування металевої води відбувається лише при надзвичайно високому тиску.

9. Виготовлення реактивного палива з уловленого вуглекислого газу

У листопаді були опубліковані деталі з даху нафтопереробного заводу, який може перетворювати вуглекислий газ і водяну пару з повітря в реактивне паливо. У реакторі використовується окислювально-відновний реактор на сонячній енергії для відновлення вуглекислого газу та водяної пари до монооксиду вуглецю та водню, з яких можна виготовляти вуглеводневе паливо. Планується комерціалізація, хоча для задоволення поточних глобальних потреб у авіаційному паливі знадобиться територія трохи більша, ніж Швейцарія.

10. Схвалений суперечливий препарат від Альцгеймера

Ви могли подумати, що перше за 20 років нове схвалення препарату від хвороби Альцгеймера може стати приводом для фанфар. Проте препарат, про який йде мова, Aduhelm, що зменшує амілоїд-β бляшки в мозку, був зустрінутий скептично щодо його ефективності та вартості – і залишаються питання щодо того, чи уповільнює він когнітивне зниження. Незважаючи на його схвалення в США ще в червні, споживання препарату поки що було обмеженим.

11. Зміни шкірного жиру визначають хворобу Паркінсона

Кілька років тому Джой Мілн назвали «жінкою, яка може відчувати запах Паркінсона» після того, як вона виявила зміну запаху свого чоловіка чимало років до того, як йому поставили діагноз, а потім виявила подібний запах від інших хворих на Паркінсон. Цього року дослідження, опубліковане в березні, виявило 10 ліпідів шкіри, які суттєво відрізнялися між тими, хто страждає на хворобу Паркінсона, і тими, у кого її немає. Це може допомогти в діагностиці та моніторингу прогресування захворювання у хворих.

12. Домашні засоби боротьби з бур’янами поступово виключають гліфосат

Гербіциди гліфосату не продаватимуться для домашнього використання в США з 2023 року. Цей крок пов’язаний із занепокоєнням впливу гліфосату на здоров’я, хоча компанія, яка його продає, Bayer, каже, що це в першу чергу для того, щоб уникнути судових розглядів. Використання гліфосату в сільському господарстві продовжиться.

Першоджерело: https://www.compoundchem.com/2021/12/30/tyic2021/

Інформацію підготувала Іванна ЛАПЧУК (магістранка 1 курсу спеціальності 102 Хімія)