Роботизований палець покритий живою людською шкірою!

Людська шкіра, вирощена навколо роботизованого пальця, може згинатися разом із пальцем і навіть загоюватися після порізів.

Команда дослідників виростила живу людську шкіру навколо пальця робота. Мета полягає в тому, щоб одного дня створити кіборгів, які виглядатимуть, як справжні люди. Дослідники кажуть, що ці роботи можуть мати більш плавну взаємодію з людьми. Це може виявитися корисним у сфері медицини та послуг. Але чи будуть машини, замасковані під людей, приємнішими — чи просто моторошними — це, мабуть, питання поки немає відповіді.

Керував дослідженням біоінженер Шодзі Такеучі. Він і його колеги з Токійського університету в Японії поділилися своєю новою розробкою 9 червня в журналі Matter.

Покриття роботизованого пальця живою шкірою зайняло кілька кроків. Спочатку дослідники покрили палець сумішшю колагену та фібробластів. Колаген – це білок, який міститься в тканинах людини. Фібробласти – це клітини шкіри людини. Суміш колагену та фібробластів осіла на базовому шарі шкіри навколо пальця. Цей шар називається дермою.

Потім команда вилила рідину на палець. Ця рідина містила людські клітини, відомі як кератиноцити. Ці клітини утворюють зовнішній шар шкіри або епідерміс. Через два тижні ця шкіра, що вкривала палець робота, була товщиною кількох міліметрів (0,1 дюйма). Це приблизно як справжня людська шкіра.

Дослідники Токійського університету покрили роботизований палець живою людською шкірою. Їхні досягнення відкривають шлях ультрареалістичним кіборгам.

Виготовлена ​​в лабораторії шкіра була міцною та еластичною. Вона не зламалася, коли робот зігнув палець. Вона також може лікуватися. Команда перевірила це, зробивши невеликий поріз на пальці робота. Потім вони закривали рану колагеновою пов’язкою. Клітини фібробластів на пальці злили пов’язку з рештою шкіри протягом тижня.

«Це дуже цікава робота та важливий крок вперед у цій галузі», — каже Ріту Раман. Вона інженер Массачусетського технологічного інституту в Кембриджі. Вона не брала участі в дослідженні. Але вона також будує машини з живими частинами.

«Біологічні матеріали привабливі, тому що вони можуть відчувати навколишнє середовище та адаптуватися до нього», — каже Раман. У майбутньому вона хотіла б побачити живу шкіру робота з нервовими клітинами, щоб допомагати роботам відчувати навколишнє середовище.

Але кіборг ще не може носити нинішню вирощену в лабораторії шкіру. Палець-робот проводить більшу частину свого часу, замочуючи в поживних речовинах, необхідних клітинам для виживання. Таким чином, робот, одягнений у цю шкіру, повинен був часто купатися в живильному середовищі. Або для цього в майбутньому знадобиться якийсь інший важливий догляд за шкірою.

Першоджерело: https://www.sciencenewsforstudents.org/article/robotic-finger-human-skin-self-healing

M. Kawai et al. Living skin on a robotMatter. Vol. 5, July 6, 2022. doi: 10.1016/j.matt.2022.05.019.