Новий суперкомп’ютер встановив світовий рекорд швидкості!

Суперкомп’ютер Frontier (на фото) у Національній лабораторії Ок-Рідж у штаті Теннессі може виконувати понад квінтильйон обчислень за секунду.

Новий суперкомп’ютер щойно пройшов важливі випробування. Це перший суперкомп’ютер, який досяг «екзамасштабу». Це означає, що він може виконувати принаймні 1 000 000 000 000 000 000 обчислень за секунду. Ви можете просто назвати це квінтильйоном обчислень за секунду!

Новий комп’ютер отримав назву Frontier. Його екзамасштабний статус був оголошений 30 травня TOP500. Це рейтинг найшвидших суперкомп’ютерів світу. Він оновлюється двічі на рік.

Такі швидкі обчислення можуть допомогти дослідженням у фізиці, медицині та багатьох інших галузях. Вченим у цих галузях часто доводиться робити складні розрахунки. Деякі з цих робіт займають надто багато часу, щоб виконати їх за допомогою звичайного комп’ютера. Але така машина, як Frontier, справляється з цим.

Потужність цього комп’ютера є «безпрецедентною», — каже Джастін Вітт. Він є директором проекту Frontier. Він працює в Національній лабораторії Ок-Рідж у Теннессі. Саме там знаходиться Frontier. Але вчені всього світу зможуть використовувати Frontier, каже він.

Обчислювальна швидкість Frontier склала приблизно 1,1 екзафлопс. Це означає приблизно 1,1 квінтильйона операцій на секунду. З такою швидкістю Frontier випередив старого рекордсмена. Це був суперкомп’ютер під назвою Фугаку. Це в Центрі обчислювальної науки RIKEN у Кобе, Японія. У минулому році він досягав понад 0,4 екзафлопс.

Цілком можливо, що інший суперкомп’ютер першим подолав ексамасштабний бар’єр. Деякі звіти стверджують, що китайські комп’ютери вже досягли цієї швидкості. Але в рейтингу TOP500 про них поки, що не повідомлялося.

На будівництво Frontier пішло близько трьох років. Він буде готовий для того, щоб вчені почали використовувати його для своєї роботи в кінці цього року. Деякі використовуватимуть його, щоб змоделювати, як вибухають зірки. Інші обчислять властивості крихітних частинок. Ще інші можуть досліджувати нові джерела енергії. І штучний інтелект, який працює на такому швидкому комп’ютері, може бути надзвичайно розумним. Такий штучний інтелект може допомогти придумати кращі способи діагностики або запобігати багатьом хворобам.

Першоджерело: https://www.sciencenewsforstudents.org/article/supercomputer-world-record-speed-computing-calculations-exascale-frontier

ORNL’s Frontier first to break the exaflop ceiling. Published online May 30, 2022.