Директорка Центру Тетяна ТАТАРЧУК реалізуватиме науковий проєкт у Ягеллонському університеті!

Тетяна Татарчук, доцент кафедри хімії та директор Навчально-наукового центру хімічного матеріалознавства та нанотехнологій Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, матиме можливість проводити наукові дослідження в найстарішому польському університеті у м. Краків. Вона виграла грант у конкурсі, оголошеному Національним науковим центром (Narodowe Centrum Nauki, NCN). Спеціальна програма NCN адресована українським науковцям, які знайшли притулок у Польщі після російської агресії проти України. Центр фінансуватиме їх річне перебування в польських академічних та наукових установах – забезпечуватиме кошти на наукові дослідження. До участі в конкурсі було подано 213 заявок, з яких 51 заявка отримала фінансування.

Тетяна Татарчук продовжить дослідження нових гетерогенних каталітичних реакцій, які можна використовувати для очищення води. Проект охоплюватиме синтез нових матеріалів, їх характеристику та каталітичні випробування. Дослідження включатимуть знезараження води за допомогою фотокаталітичних методів і Фентон-процесів. Дослідження мають надати нові знання в області каталізаторів на основі оксидів заліза і титану. Реалізація проєкту Тетяни Татарчук розширить співпрацю з дослідницькою групою професора Войцеха Мацика, декана хімічного факультету Ягеллонського університету, який є науковим керівником дослідниці з Івано-Франківська.

Протягом 5 років Тетяна Татарчук інтенсивно співпрацює з науковцями хімічного факультету та факультету фізики, астрономії та прикладної інформатики Ягеллонського університету. Крім того, разом з професором Войцехом Мациком Тетяна Татарчук була співкерівником двостороннього польсько-українського проєкту «Фотокаталітичні гібридні системи для очищення води», який фінансувався Міністерством освіти і науки України та Національним агентством академічних обмінів (NAWA) Республіки Польща. Результатом багаторічної співпраці з науковцями Ягеллонського університету є 9 спільних статей, опублікованих у високорейтингових журналах, що індексуються у базі даних Scopus.