Синтезовано новий алотроп карбону!

Нещодавно американськими науковцями було створено новий алотроп вуглецю, який команда дослідників описує як «суператомний» двоюрідний брат графену. Цей тонкий матеріал, який отримав назву графулерен, складається із зв’язаних субодиниць фулерену. Ця нова форма вуглецю поєднує в собі елементи двовимірних карбонових листів і нульвимірних суператомів вуглецю. Це може сприяти розробці нових наноматеріалів із застосуванням в електроніці, аерокосмічній, автомобільній та оборонній промисловості.

Вуглець у природі існує в ряді алотропів, таких як алмаз і графіт. Новітній алотроп, графулерен  є двовимірним полімером. Команда з понад двох десятків дослідників з кількох університетів США, включаючи Колумбійський університет і університет Флориди, створила його, використовуючи стратегію транспортування хімічної пари, щоб виростити кристали фулеренових полімерів, легованих магнієм. Далі листи графулерену відшаровувалися від основного матеріалу, а потім використовували розбавлену кислоту для видалення магнію.

Специфічне поєднання властивостей графулерену пропонує «чистий інтерфейс, який може бути корисним у застосуванні нових квантових матеріалів», — сказав Остін Еванс, співавтор статті та доцент хімії  університету Флориди. Науковець зазначив, що цей матеріал має високу теплопровідність, тому може бути корисним для терморегулювання схем або як захисне покриття для космічних кораблів.

Зображення трансмісійної електронної мікроскопії полімеру графулерену з  ілюстрацією структури матеріалу

Детальніше із роботою можна ознайомитись за покликанням:

https://www.nature.com/articles/s41586-022-05401-w 

Першоджерело:

https://www.chemistryworld.com/news/new-allotrope-of-carbon-synthesised/4016795.article?utm_source=cw_weekly&utm_medium=email&utm_campaign=cw_newsletters