Стаття про «зелений» синтез магнітних наночастинок – у списку найцікавіших статей журналу «Magnetochemistry»

Оглядова стаття «Green synthesis of metal and metal oxide nanoparticles: principles of green chemistry and raw materials»  (https://doi.org/10.3390/magnetochemistry7110145), написана під керівництвом директорки навчально-наукового Центру хімічного матеріалознавства та нанотехнологій, доцентки кафедри хімії Тетяни Татарчук, стала однією з найцікавіших серед статей журналу Magnetochemistry (ІF = 3.336, Scopus) та отримала статус Editor’s Choice Article https://www.mdpi.com/journal/magnetochemistry/editors_choice .  

Оглядова стаття написана у співавторстві із Любов Солтис (кафедра хімії ПНУ), Остапом Ольховим (Ягеллонський університет, Республіка Польща) та проф. Мухамадом Наушадом (Університет Короля Сауда, Саудівська Аравія). На даний момент статтю вже процитовано у 22 дослідженнях та завантажено більше 4400 разів.

Статті «Вибір редакції» базуються на рекомендаціях наукових редакторів з усього світу журналу Magnetochemistry. Редактори вибирають невелику кількість статей, нещодавно опублікованих у журналі (2021-2022 р.), які, на їхню думку, будуть особливо цікавими для читачів або важливими у відповідній галузі досліджень. Мета полягає в тому, щоб надати короткий огляд деяких із найцікавіших робіт, опублікованих у різних областях досліджень журналу.

В огляді розкрито 12 принципів «зеленої» хімії та приклади біологічних компонентів, придатних для «зеленого» синтезу, а також сучасні наукові дослідження екологічно чистих методів синтезу магнітних наночастинок. Зокрема, використання екстрактів зеленого чаю, плодів, коренів, листя тощо для отримання наночастинок Fe3O4. Різні матеріали, такі як яєчний білок (альбумін), екстракти листя та плодів тощо, можуть бути використані для «зеленого» синтезу магнітних шпінелей. «Зелені» наночастинки широко використовуються як антимікробні засоби, фотокаталізатори та адсорбенти. Вони демонструють низьку токсичність і високу біосумісність, що дозволяє їх застосовувати в біомедицині, особливо для цільової доставки ліків та магнітної гіпертермії. Також в огляді описано синтез наночастинок срібла, золота, платини та паладію з використанням екстрактів грибів, червоних водоростей, фруктів тощо.

Тепер дану статтю можна знайти на всіх платформах, включаючи  Linkedin, Twitter, Wechat, а також на сайті журналу Magnetochemistry з пунктом «Вибір редактора»: