4 правила для створення найкращих наукових зображень

Рисунки та зображення є невід’ємною частиною академічного видавництва.  Зображення починають справляти враження про публікацію з того моменту, коли читачі починають попередній пошук!  Кілька досліджень та наукових дискурсів підтвердили, що зображення відіграють вирішальну роль у покращенні якості рукопису.  Замість того, щоб переглядати нудний багатослівний виклад, читачі часто воліють дивитися на рисунки та зображення. 

Важливість публікації рисунків

Високоякісні зображення передають для читачів дані та інформацію цілісно і зрозуміло. Вони допомагають чітко та коротко представити складні взаємозв’язки, закономірності та тенденції.  Тому першорядним значенням виступає публікування рисунків, які читачі можуть інтерпретувати чітко та швидко. Зображення низької якості, низької роздільної здатності та суперечливого стилю можуть зменшити загальне враження читача.  Тому важливо дотримуватись чотирьох простих правил для отримання високоякісних зображень:

Правило №1: Зрозумійте ту інформацію, яку Ви хочете передати.

 Якщо Ви чітко не розумієте призначення рисунку, тоді навряд чи його зрозуміє Ваша аудиторія!  Тому перед тим, як представляти зображення, обов’язково потрібно чітко подумати про те, що саме Ви хочете донести читачеві. Визначте основну ідею, яку ви хочете подати, використовуючи рисунок.  Подумайте також про те, як найкраще це продемонструвати!  Потім ця інформація може допомогти Вам вибрати відповідний формат, дизайн, тип зображення або тип діаграми. 

Правило №2: Адаптуйте зображення, щоб воно найкраще відповідало середовищу.

Можливо, Вам доведеться відображати малюнок на різних носіях.  Дві найпоширеніші форми включають друковані статті та електронні засоби масової інформації.  Розмір зображення – це атрибут, який слід враховувати, оцінюючи придатність зображення для читання в Інтернеті та друку. Роздільна здатність – це кількість пікселів у визначеній області, яка зазвичай вимірюється в дюймах. Автори повинні ретельно перевірити вказівки щодо роздільної здатності зображення перед поданням у журнал.  Роздільна здатність зображення для перегляду на моніторі позначається як “піксель на дюйм або (ppi)”.  Іншим важливим елементом, що визначає якість рисунку є колір.  Комп’ютерні монітори, цифрові камери, відеоекрани зазвичай використовують кольоровий режим RGB (червоний, зелений та синій) у різних комбінаціях для створення всіх кольорів, які ми бачимо на зображенні.  Надруковані зображення, навпаки, створюють кольори зображення за допомогою кольорового режиму CMYK (блакитний, пурпуровий, жовтий та чорний).  Журнали пропонують перетворити цифрові зображення в режим CMYK, щоб отримати більш точний попередній перегляд того, як рисунок буде виглядати в друкованих виданнях. 

Правило 3: Виконайте домашнє завдання

Сплануйте свої рисунки з самого початку!  Опануйте обладнання, інструмент та / або програмне забезпечення, яке Ви збираєтеся використовувати для зйомки високоякісних зображень. За необхідності пройдіть офіційне навчання.  Під час отримання зображень занотуйте такі налаштування зйомки як яскравість або контраст.  Це забезпечить послідовність у процесі отримання зображень.  Крім того, переконайтеся, що Ви зберігаєте ці зображення з високою роздільною здатністю та у правильному форматі.  Журнали рекомендують різні формати файлів для рисунків та зображень.  Однак найбільш рекомендованим форматом для збереження наукових зображень є TIFF (Tagged Image File Format), оскільки він не втрачає якість (кількість і колір пікселів зберігається, незважаючи на багаторазові збереження чи зміни).  JPEG (Joint Photographic Experts Group) може використовуватися для авторадіографування або мікрофотографування, оскільки стиснення дозволяє подавати зображення більш високої роздільної здатності для заданого розміру файлу.  Однак потрібно мінімізувати кількість збережень зміненої версії, щоб запобігти погіршенню якості.  PNG (Portable Networks Graphics) може використовуватися для зображень, де якість може бути порушена при меншому розмірі файлу.  Який би формат Ви не вибрали для збереження остаточних зображень, Ви завжди повинні зберігати оригінальні файли як резервну копію. 

Правило №4: Уникайте шахрайських маніпуляцій із зображеннями

Перед подачею автори зазвичай використовують інструменти та програмне забезпечення для редагування зображень, коригування чи зміни своїх зображень.  Тут Ви повинні бути обережними!

Кінцеві зображення повинні точно відображати вихідні дані та відповідати етичним стандартам. Невідповідна маніпуляція із зображеннями може призвести до відхилення рукопису та недовіри до надійності досліджень.  Наприклад, якщо Ви порівнюєте (контроль проти кількох різних процедур) групу зображень, що демонструють клітинну флуоресценцію на одному знімку, ви повинні зробити їх, використовуючи ті самі налаштування інструменту / обладнання.  Крім того, будь-які коригування не повинні усувати чи змінювати будь-яку важливу інформацію.  Якщо Ви робите коригування, використовуєте псевдо-кольори для виділення певних аспектів – розкрийте це в рукописі.  Зміна розміру є важливим кроком для створення образу, який відповідає рекомендаціям журналу.  Зменшення зображення (тобто зменшення кількості пікселів) є прийнятним, оскільки програмне забезпечення може об’єднати кілька пікселів в один піксель.  Однак, коли є спроба збільшити кількість пікселів, програмне забезпечення комп’ютера має створити додаткові пікселі. Це може спричинити неправильне тлумачення даних. 

Джерело: https://www.enago.com/academy/simple-rules-better-figures-and-images/

Інформацію підготувала Іванна ЛАПЧУК (студентка 4 курсу спеціальності 102 Хімія)