Скільки води потрібно споживати в день?

Вік, навколишнє середовище та звички впливають на те, скільки води ваше тіло споживає щодня.

Нове дослідження ставить під сумнів ідею про те, що в ідеалі людина повинна споживати 64 унції води на день, це не універсальне рішення для досягнення максимальної гідратації.

Чи достатньо ви споживаєте води?

Здається, це питання має мати пряму відповідь — певну кількість води, яку потрібно випивати щодня, щоб боротися зі зневодненням. Але швидкість і спосіб, якими людський організм поглинає та виводить воду, не настільки універсальні, як можна було б очікувати. Досліджуючи понад 5000 людей, які живуть у 23 країнах і віком від 8 днів до 96 років, дослідники виявили, що обмін води в організмі людини значно змінюється залежно від фізичних факторів і факторів навколишнього середовища.

Результати, опубліковані в журналі Science від 24 листопада, свідчать про те, що ідея про те, що в ідеалі людина повинна споживати вісім склянок води по 8 унцій на день, не є універсальним рішенням для досягнення максимальної гідратації.

Навіть у межах розрахунків «індивідуальні відмінності можуть бути величезними», — каже біомедичний інженер Конг Чен, директор програми метаболічних досліджень у Клінічному центрі Національного інституту здоров’я.

Йосуке Ямада, фізіолог з Національного інституту біомедичних інновацій, здоров’я та харчування в Японії, і його колеги використовували стабільний ізотоп водню, відомий як дейтерій, щоб відстежувати рух води в тілах людей. На питну воду припадає лише половина загального споживання води людиною, а решта надходить з їжею. Простого вимірювання кількості води, яку людина випиває за день, недостатньо для точного вимірювання кількості води, що витрачається організмом щодня.

Дослідники виявили, що чоловіки віком від 20 до 30 років і жінки віком від 20 до 55 років мали найвищий оборот води. Ці цифри значно змінювалися залежно від вологості, висоти, широти та фізіологічних факторів, наприклад, чи була людина спортивною. Для чоловіків і жінок нижня межа обороту води становила в середньому від 1 до 1,5 літрів на день, а найвища – близько 6 літрів на день.

Але висновки, викладені в дослідженні, не є дорожньою картою щодо того, скільки води люди в певних групах повинні пити щодня, каже Чен. «Є ще багато складних факторів, які потрібно розібрати», — каже він. Натомість дані викликають більше запитань про вплив певного середовища на обіг води окремою людиною.

«Найбільш несподіваним відкриттям є те, що люди, які живуть у бідних країнах… або країнах з нижчим індексом розвитку, мають вищий обіг води», — каже Ямада. Навіть коли дослідники внесли поправки на клімат, вагу тіла, стать та інші фактори, люди, які живуть у країнах з низьким індексом розвитку, до яких для цього дослідження включали Гану, Кенію, Нігерію та Танзанію, все одно мали вищі показники обороту води, ніж у тих, хто живе в країнах з високим рівнем людського розвитку, включаючи Бельгію, Японію та Сполучені Штати Америки. Дослідники припускають, що ця відмінність може бути пов’язана з частим використанням систем контролю клімату в приміщеннях у багатших країнах.

Швидкість обороту води також може бути значущим маркером метаболічного здоров’я людини. Десять відсотків загальної кількості води в організмі людини щодня втрачається через метаболічні процеси, що відбуваються в наших клітинах. Для людей із меншим доступом до безпечної питної води ця втрата також може бути «великою проблемою», — каже Ямада.

Понад 2 мільярди людей у світі не мають доступу до безпечної питної води, і згідно зі звітом Організації Об’єднаних Націй за 2018 рік, ця кількість буде зростати. Сподіваємося, що дослідження допоможе людям у всьому світі боротися із зневодненням в умовах нестачі води, говорить Ямада.

Першоджерела:

Y. Yamada et al. Variation in human water turnover associated with environmental and lifestyle factors. Science. Vol. 378, November 24, 2022, p. 909. doi: 10.1126/science.abm8668.

https://www.sciencenews.org/article/how-much-water-should-you-drin