Очищення води у домашніх умовах: прості та дієві способи

Через військову агресію РФ в Україні тривають бойові дії, а ракетні удари ворога руйнують об’єкти критичної інфраструктури. Українці вимушені пристосовуватися до відключень світла та перебоїв водопостачання.

Фахівці Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) розповіли, як у домашніх умовах можна очистити та знезаразити воду.

Яку воду можна очищувати

Перед очищенням воду потрібно оцінити за кольором та запахом:

  • Вода не має бути забарвленою: подивіться на воду в білому або прозорому посуді на білому фоні.
  • Наберіть половину або ⅓ об’єму пляшки та інтенсивно її потрусіть. Якщо на поверхні є піна, то така вода не придатна для споживання.
  • Перевірте запах води. Якщо є хімічний, бензиновий, трупний або інший неприємний/підозрілий запах, то воду заборонено використовувати для пиття та готування їжі

П’ять способів знезараження води у домашніх умовах

Якщо вода пройшла тест на колір та запах, то її можна знезаразити. Є наступні способи знезараження:

  • Кип’ятіння – вважається найбільш надійним способом. Кип’ятіть воду протягом 10 хвилин, після чого дайте їй відстоятися 30 хвилин та охолонути природним шляхом.  Чим довше ви кип’ятите воду, тим краще — більше потенційних вірусів буде знищено. Після охолодження воду потрібно обережно злити, не збовтавши осад, який зібрався на дні. Зберігайте кип’ячену воду в закритій тарі. Якщо є можливість, відстояну кип’ячену воду можна додатково очистити за допомогою побутового фільтра для води.
  • Таблетки з активним хлором. Перед використанням необхідно уважно прочитати інструкцію: на який об’єм води вони розраховані та скільки часу потрібно для знезараження. Такі таблетки мають антибактеріальні властивості та мають великий термін придатності.
  • Марганцівка. Цей спосіб можна використовувати для очищення води у невеликих об’ємах. Для знезараження 1 літру потрібно 1-2 грами розчину марганцівки або кілька кришталиків. Після цього вода має стати блідо-рожевого кольору. Якщо вода буде яскраво-рожевого відтінку, це може призвести до подальших проблем із кишківником. Розчин потрібно відстояти 30 хвилин, а потім акуратно процідити, або пропустити через побутовий фільтр, залишивши осад на дні.
  • Активоване вугілля. На літр води потрібно п’ять таблеток. Для збільшення ефекту таблетки краще подрібнити, загорнути в марлю або іншу тканину, аби пил не потрапив у чисту воду. Потрібно почекати щонайменше вісім годин, аби вода знезаразилась.
  • Йод (використовувати лише в екстрених випадках) Якщо спеціальних таблеток з хлором немає, то можна використати спиртовий розчин йоду. На літр води достатньо 3-4 крапель йоду. Перед споживанням води слід почекати годину. Якщо є можливість, після знезараження йодом воду слід профільтрувати через побутовий фільтр. Важливо! Особам з ураженою щитоподібною залозою краще утриматись від споживання надмірних доз йоду.

Першоджерело: https://zn.ua/ukr/UKRAINE/ochishchennja-vodi-u-domashnikh-umovakh-prosti-ta-dijevi-sposobi.html